בשנים האחרונות, סיפור מגורשי ספרד הפך למוכר יותר ויותר ובייחוד בקרב צעירים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שספרד ופורטוגל הביעו חרטה על הגירוש האכזרי והן מציעות אזרחות אירופאית לצאצאי הקהילה היהודית שגורשה. אז מה קרה שם בספרד ופורטוגל בתקופת הגירוש? ובכן, זו הייתה שנת 1492, כשפורסם צו מלכותי ולפיו על היהודים להתנצר או לעזוב את ספרד. חלק המירו את דתם וחלק גורשו מהמדינה ונדדו למדינות אחרות, ביניהן פורטוגל. לצערם של היהודים, צו הגירוש הגיע גם לשם.
אבל רגע, מה קדם לגירוש?
בשנים שלפני הגירוש, השלטון המוסלמי שלט בספרד, והקשר עם היהודים לא היה רע, כלומר, הם היו זכאים לתנאים שונים ויכלו לחיות בהתאם למסורת היהודית שאפיינה אותם. מעבר לזה, הם עבדו ורכשו השכלה גבוהה בדיוק כמו יתר אזרחי המדינה. אז מה השתנה? ובכן, במאה ה-14, השלטון הנוצרי הגיע לספרד, אחרי לא מעט שנים של ניסיונות.
כיצד החל גירוש ספרד?
גירוש ספרד לא החל באופן פתאומי, וקדמו לכך כמה אירועים, וביניהם גזירות קנ"א (פוגרומים שנערכו נגד היהודים ואילצו אותם להתנצר). בשנים שלאחר מכן הוצאו צווים נגד היהודים, על מנת לבודד אותם מהחברה הספרדית, הם גרו בשכונות ייעודיות, התלבשו בהתאם למה שנדרש מהם ואף הוכרחו שלא לעבוד במשרות ציבוריות ברחבי ספרד. אם לא די בכך, האינקוויזיציה הספרדית החלה לפעול במטרה למצוא יהודים שהתנצרו אך עדיין שמרו על מסורות יהודיות. האשמים הוצאו להורג בתלייה או שהעלו אותם על המוקד. המלכים הקתולים חששו שהיהודים יפריעו לנוצרים החדשים מלקיים את מנהגי הנצרות, לכן הוחלט להוציא לפועל צו ייחודי לגירוש יהודי ספרד.
צו הגירוש – תתנצרו או תסולקו!
בשנת 1492, הרצון ליצור חברה נוצרית ללא דתות נוספות הלך וגבר. בהתאם לצו, נאסר על יהודים לחיות באזורים מסוימים בספרד, אלא אם יתנצרו, תוך הגדרת אולטימטום. נוסף לכך, אסרו על היהודים להסתיר, לעזור או להגן על יהודים אחרים. בעוד שחלק מהיהודים בחרו להתנצר ולהישאר בתחומי הכתר הספרדי (מוגדרים כאנוסים), יש שבחרו שלא להמיר את דתם ועל כן סולקו בכפייה. אגב, בשנים שלאחר מכן הצו המלכותי הורחב, כך שהוא חל על כל האזורים בתחום השליטה הספרדית. המגורשים לא עברו דרך פשוטה בהגעתם לארצות אחרות, והם היו קורבנות לבזיזה, רצח או עבדות. היהודים שצלחו את הדרך, התפזרו בארצות אחרות, לרבות באירופה וארצות האסלאם. הם הוגדרו כספרדים בקהילה החדשה שאליה הגיעו, ואף שמרו על שפת הלדינו (שפה יהודית-ספרדית).
ואיך קשורה פורטוגל?
אז ככה, חלק מהמגורשים הצליחו לברוח לפורטוגל. אבל כשבתם של המלכים הקתוליים נישאה למלך פורטוגל, המדיניות כלפי היהודים התממשה גם שם. בשנת 1497 גורשו מפורטוגל כל היהודים שסירבו להתנצר. אגב, יש שאומרים שהגירוש בפורטוגל היה כוחני יותר מגירוש ספרד.
בשנת 1968, צו הגירוש בוטל ואילו בשנת 2012, פרסמה ספרד שהיא מאפשרת לכל צאצאיהם של מגורשי ספרד, כל עוד הם יכולים להוכיח זאת, לקבל אזרחות ספרדית (מה שהוכרז בהצעת חוק בשנת 2014). בשנת 2015, פורטוגל חוקקה חוק זהה לפיו משפחותיהם של מגורשי ספרד, יכולים לקבל אזרחות פורטוגלית. בכדי לקבל אזרחות אירופאית או דרכון פורטוגלי, יש לעמוד בתנאי הסף, כשבניהם להיכלל ברשימת שמות המשפחה שזכאים לדרכון פורטוגלי.
כיום לא מעט מצאצאיהם של מגורשי ספרד חוקרים את ההיסטוריה המשפחתית ומחפשים הוכחות לסיפור הגירוש שאליו נקלעה משפחתם. באמצעות הגשת טפסים ייעודיים ועמידה בתנאים שהוגדרו בחוק, מי שמשפחתו לקחה חלק בהיסטוריה האכזרית הזו, עשוי לקבל אזרחות אירופאית.